1. Yapı (İnşaat) Ruhsatı Nedir, Ne işe yarar?
Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri) verilen izindir. 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Yapı izni alınmadan önce, yapı sahibi veya vekillerince bağlı bulunulan Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine ve ilgili belediyelere başvurularak (aplikasyon tutanağı), (röperli kroki, röperli kroki yoksa ebatlı kroki) veya imar durumunu gösterir çapın ve yol kotu tutanağı ile parselin (kanal kotu tutanağı) ± 0.00 kotuna göre pissu kanal bağlantısının hangi nokta ve kotlarda yapılabileceğini gösteren bir belgenin alınması gereklidir.
Ayrıca ilgili idarece imar plânı yapımına veri teşkil eden jeolojik veya jeoteknik etüt raporunun parselin bulunduğu alanı da kapsayan bölümü parsel sahibine verilir. İlgili mühendislerce bu bilgilere göre parsele ilişkin zemin etüt raporu hazırlanır.
Yapı sahibi ve kanuni vekillerince; bu belgelere göre, yürürlükteki kanun plân, yönetmelik, Türk Standartları, çevre şartları, fen, sanat ve sağlık kuralları ve bütün mevzuat hükümlerine uygun olmak suretiyle aşağıda e, f ve g’de belirtilen projeleri hazırlattırılır.
2. Kat irtifakı Nedir, Nasıl Kurulur?
Kat irtifakı, kat mülkiyetinin başlangıç aşaması sayılabilecek nitelikte bir haktır. Kat irtifak tapusu; fiilen ve/veya hukuken bitmemiş bir inşaatı-yapıyı işaret eder. Bu nedenle, satın alacağınız taşınmaza ait tapunun, kat irtifakı tapulu mu yoksa kat mülkiyeti tapulu mu olduğunu bilmeniz yararlı olacaktır.
Kat irtifakı ise, yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının kat mülkiyetine esas
olmak üzere, arsa maliki veya ortak malikleri tarafından, kurulan kullanma hakkıdır.
Kat irtifakı ile ilgili düzenlemeler 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile
getirilmiştir.
3. Kat mülkiyeti nedir? Nasıl kurulur?
Kat mülkiyeti; bir arsa üzerinde inşa edilen, bağımsız bölüm, ortak yerler, eklentiler ve arsa payından oluşan özel bir mülkiyet biçimidir. Bu nedenle, kat mülkiyeti sahipliğinde kendine özgü bir tapu senedi düzenlenmektedir.
Kat mülkiyeti, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda öngörülen şartların yerine getirilmesi ve bunun sonucunda tapu siciline tescil ile doğan bir haktır. Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için; inşaat ruhsat, plan ve projesinde belirtilen tüm bağımsız bölümlerin tamamlanmış olması; inşa edilen gayri menkulde müstakil kullanıma elverişli yapı kurulması, binanın ahşap veya toprak olmaması ve KMK de öngörülen belgelerin ilgili tapu müdürlüğüne sunulması zorunludur.
Kat mülkiyeti ile ilgili düzenlemeler 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile
getirilmiştir.
4. Yapı Oluşumu hakkında diğer bilgiler:
Mantolama nedir: bina cephesinin ısı yalıtımını sağlamak üzere ekspande polistren ile giydirilmesi işlemidir.
Mantolama nasıl yapılır ?
Ön Hazırlık:Yüzey toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddelerden arındırılır,döküntülü ve kabarmış yüzeyler fırçalanarak temizlenir.Isı yalıtım levhalarının yapışacağı yüzey düzgün hale getirilir.
Isı Yalıtım Levhası Yapıştırılması Yalıtım levhalarının yapıştırılacak yüzünü tamamen kaplayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Daha sonra bu yüzey taraklı mala ile taranır.Yapıştırma harcı uygulanmış levhaları, levhalar arasında boşluk kalmayacak şekilde duvara yapıştırılır.
Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir.
Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi Yapıştırma işlemine ilave levhaların sürekliliğini ve performansını uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhaları dübellenir.
Dilatasyon,damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır
Sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır.İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir.Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.
Boyama Tercihe göre direkt dış cephe boyası uygulanabilir.Sıva hatalarını örtmek için mineral sıva atılıp mineral sıva üzerine dış cephe boyası uygulanabilir.Veyahut grenli(desenli) dış cephe boyası uygulanabilir.
|